Opsterland

Mooie landschappen, rust, ruimte in combinatie met leefbaarheid en goede bereikbaarheid maken Opsterland tot een erg aantrekkelijke woon- en recreatiegemeente. Opsterland ligt middenin het Friese woudengebied, heeft 16 karakteristieke en bruisende dorpen met in totaal 30.000 inwoners. Het grondgebied beslaat maar liefst 23.000 hectare en daarmee is Opsterland een van de grootste gemeenten in Friesland. Opsterland ligt langs de snelweg A7 en N381 en is daardoor uitstekend bereikbaar. Grote plaatsen als Heerenveen en Drachten zijn in 10 minuten bereikbaar en Groningen en Leeuwarden binnen 30 minuten.

Prachtige landschappen vertellen geschiedenis

Opsterland heeft een uniek landschap. Bos, heide, natuurgebieden afgewisseld met grasland, sloten, kanalen en veengebieden. Het landschap vertelt in grote mate de geschiedenis van Opsterland. Zo vind je aan de westkant van de gemeente open landschappen met slootjes, kanalen, grasland en veengebieden. Hier heeft zich de verveningsperiode afgespeeld. Veenbazen lieten onder erbarmelijke omstandigheden de arbeiders in het veen ploeteren. Het eindproduct turf werd via de Turfroute (Polderhoofdkanaal en Opsterlandse Compagnonsvaart) verscheept.

Heel anders ziet de omgeving van Beetsterzwaag en de oostkant van Opsterland er uit. Hier waren het de adel en grootgrondbezitters die hun stempel op het landschap drukten. Het landschap kenmerkt zich hier met bos, boomwallen, grasland, lommerrijke tuinen en prachtige landgoederen. Bij Lippenhuizen ligt de Liphúster heide en bij Bakkeveen vindt u een grote zandvlakte en zandverstuivingen.

Verveningsperiode heeft grote rol in geschiedenis Opsterland

De turf was goud voor de heren, maar de veenarbeiders leefden en werkten onder armoedige omstandigheden. Het deel van Opsterland ten westen van de snelweg A7 was daardoor lang het toneel van sociale onrust. Eind 1800 stelde socialist Ferdinand Domela Nieuwenhuis de schrijnende armoede van de arbeiders aan de kaak. In het openlucht laagveenderij museum “It Damshûs” in Nij Beets herleven die werk- en leefomstandigheden. Ook de landschappelijke gevolgen van de laagveenwinning kunt u er zien.

Tekst: Gemeente Opsterland


Opmerkingenvenster